Studiehandledare på modersmål till Komvux Malmö

Publiceringsdatum: 2018-05-24

Om arbetsplatsen

I Malmö stad arbetar vi med respekt, engagemang och kreativitet för att utveckla Malmö. Vi har Sveriges viktigaste jobb. Hos Malmö stad finns framtidens arbetsplats. Här gör vi skillnad. Vi skapar en ekologisk, ekonomisk och socialt hållbar stad. Vill du vara med och påverka?

Gymnasie- och vuxenutbildningsförvaltningen är en av tre skolförvaltningar i Malmö stad. Vi ansvarar för utveckling och genomförande av gymnasieskola och vuxenutbildning. Idag är vi 1500 medarbetare och vi finns i hela Malmö. Vi arbetar för att få ungdomar och vuxna att bli aktiva i vårt samhälle. Vi finns för att skapa bästa möjliga förutsättningar för Malmöborna att kunna växa genom livslångt lärande. Vi tror på digitalisering som ett verktyg för att förbättra våra verksamheter och har som mål att bli Malmö stads första helt digitaliserade förvaltning. Vi ger kraft att växa.

Komvux Malmö Södervärn är en central del av vuxenutbildningen i Malmö. Här finns närmare 3000 elever som studerar inom olika skolformer:
• Utbildning i svenska för invandrare- Sfi
• Grundläggande vuxenutbildning
• Gymnasial vuxenutbildning
• Särskild utbildning för vuxna

På Komvux Malmö Södervärn är grundtanken: inlärning är en såväl social som kognitiv aktivitet. Det gäller elever och lärare i lika hög grad.
Vi ställer höga krav på oss själva vad gäller förmågan att anpassa vår undervisning för att möta elevernas behov. Vi ställer höga krav på våra elever men är beredda att hjälpa dem året om, dygnet runt.

Genom kunskap, inspiration och engagemang för varje elev ger Komvux Malmö Södervärn kraft att växa!

Arbetsuppgifter

Vi söker dig som har en tro på att alla kan lyckas och är beredd att skapa de bästa förutsättningarna för det ska förverkligas.

Vi söker därför dig som är en riktig inspiratör och som verkligen gillar att utveckla och utvecklas i din roll som studiehandledare. Du drivs av möjligheten att ge skolans elever den bästa undervisningen de kan få utifrån sina förutsättningar och behov. Du kommer att vara en viktig kugge i vårt framgångsrika utvecklingsarbete, där ett inkluderande förhållningssätt och samverkan är av stor betydelse.
Din uppgift blir att förtydliga, förklara och diskutera lektionernas innehåll på modersmålet och svenska, växelvis. Vi använder oss av ett kontrastivt tillvägagångssätt, där likheter och skillnader mellan modersmålet och svenskan studeras. På detta vis drar man sedan slutsatser kring huruvida det är lätt eller svårt för eleven att lära sig svenskans struktur och uppbyggnad. Handledningen kan ske både med enskilda elever eller i grupp, innan, under eller efter lektion i samverkan med undervisande lärare. Det är därför viktigt att du har god förmåga att reflektera kring modersmålet i relation till undervisningsspråket.

Kvalifikationer

• Du har en lärarutbildning eller annan pedagogisk eftergymnasial utbildning.
• Du har något/några av de aktuella språken som ditt modersmål.
• Du har goda kunskaper i svenska, både i tal och skrift.
• Du har datorvana och är van vid att hantera digitala lärverktyg som utgör en självklar del i din undervisning.
• Du är duktig på att kommunicera på svenska kring elevers utveckling och bidrar i pedagogiska diskussioner med andra pedagoger.

Det är meriterande om du har tidigare erfarenhet av yrket och är väl förtrogen med det svenska skolsystemet.


Personliga egenskaper:
Du ska ha förståelse för vikten av att anpassa den pedagogiska verksamheten efter varje elevs förutsättningar, med förmåga att vara initiativrik, tydlig, strukturerad och kvalitetsmedveten. Du kan hantera konflikter och är förtroendeingivande med förmåga att bygga nätverk inom och utanför skolan. Du blir en brygga mellan modersmålet och det svenska språket, i syfte att stödja elevernas utveckling och lärande i samarbete med övrig personal på skolorna. Därför är det viktigt att du talar och skriver obehindrat på både svenska och det aktuella språket.

Flexibilitet är av stor vikt då kvällstjänstgöring en gång i veckan ingår i schemat. Dessutom kan elevunderlaget komma att ändras under läsåret.

Vi söker främst dig som har följande modersmål:
Arabiska, Dari, Kurdiska (Kurmanji, Sorani och Pehlewani) Pashto, Persiska, eller Somaliska.

Det är meriterande om du har:
Turkiska, Vietnamesiska eller Thailändska.

Vill du bli en del av Malmös sfi-team? Då är du varmt välkommen med din ansökan! Men vänta inte, skicka in ansökan redan idag, då urval och intervjuer sker löpande.

Anställningens omfattning

Anställningsform: Tidsbegränsad anställning

Erfarenhet: Ingen erfarenhet krävs

Omfattning: Heltid / deltid

Tillträde: Vi söker 3- 6 personer med tillträde enligt överenskommelse (senast 1/9).

Tidsbegränsat till: 2019-07-31

Antal platser: 6

Ansökan

Ansök senast: 2018-06-17

Referensnummer: 170 Studiehandledare på modersmål

Kontaktpersoner

Övrigt

Malmö stad strävar efter att medarbetarna ska avspegla den mångfald som finns bland befolkningen. Vi välkomnar därför sökande som kan bidra till att vi som arbetsgivare kan tillgodose Malmöbornas behov.

För mer information: http://www.malmo.se/sfi-team